onsdag 30 september 2009

sommaren tar slut...

Denna tomatplantta har jag haft utanför friggan hela sommaren...men nu har jag lyft in den i mitt uterum i kväll....lite om möblering inför hösten har jag gjort som nu vankas......tyvärr....men hösten har ju också sin tjusning..många mörka och ljumma kvällar vore inte så dumt. Det är mina tankar denna sista september...
Min man har rengjort och putsat våran gräsklippare....han tror ej att vi behöver den mer denna höst...så nu får den stå i vårat garage och invänta nästa sommar...




Jag vill inte riktigt släppa sommaren ännu....i kväll var jag ut i trädgården och plockade in en gudomligt vacker sommarbukett...mest troligt den sista för säsongen.

tisdag 29 september 2009

Lite gott och blandat..

Detta är en del av sjukhus entren.........
Idag var min tandläkare betydligt snällare med mig..och inte heller blev det så lång sittning. Här är jag precis klar med behandlingen för i dag...tack det här gick ju snabbt. När jag kom till sjukhuset och åkt upp på vån sex så ..blev jag lite fundersam för det lyste starka lampor och kablar var dragna lite här och där...medan jag satt i väntrummet så fick jag höra att det pågick en filminspelning....det var ju roligt att de valt just Pite Älvdals sjukhus....I dag har vi också höststädat lite där ute igen och nu är alla potatisar upptagna ..skönt....snart är det middagsdax och jag ska på börja min matlagning...ska laga kålpudding..mumma tycker jag.

måndag 28 september 2009

söndag 27 september 2009

Mitt söta barnbarn...

Visst är han söt mitt yngsta barnbarn......





Mitt söta lilla barnbarn Wilmer har blivit sjuk....lilla hjärtat har drabbats av en förkylning med hög feber...det är väl ganska typiskt när dom små börjar på dagis , som lillen nu har gjort för ca. en månad sedan....Jag skulle önska att vi bodde närmare den lilla familjen så vi skulle få umgås oftare och att jag skulle få rå om lillhjärtat ...kramas och gossas...Nu önskar jag att Wilmer tillfrisknar snabbt...Vi träffas i början på November jag längtar...många goa kramar till er alla tre, och en extra stor kram till Wilmer från mormor..



lördag 26 september 2009

Lite flitig har vi varit i dag också...

....gjorde en resa till återvinningen..vi behöver en glaskupa till en lampfot....men en lämplig kupa hittade vi inte ...men däremot så fyndade jag , för jag hittade några fina kristallglas för ynka fem kronor per styck.
Lite flitig har vi också varit i dag....vi tog upp några rader mandel...nu får de ligga och torka...sedan blir det friggebodan som får äran att sköta om dem ...om vädret tillåter så tar vi upp resten i morgon.

Jag tog in mina två krukrosor i går kväll...är rädd att nattfrosten tar dem...inte för att det varit nattfrost ännu ..men rätt som det är så kommer knäppen.Nu får rosorna stå i vårat kök ett tag...sedan lyfter jag dem till relaxen där de får vila till nästa vår.






fredag 25 september 2009

Fredag kväll..


I dag har jag putsat och fejat... Jag fick lite extra energi på dagen..putsade några fönster och städade lite grundligare i en del av rummen...känns skönt...nu på kvällen så ösregnar det här... det är ca: 10 grader och väldigt mörkt....Vi har veckohandlat som vanligt i dag och tagit upp lite potatis...Kvällen har varit fin...Vi har ätit suovasskav med egen odlad mandelpotatis, kan det bli bättre?? Det känns som om vi bodde på landet..med alla dessa odlingar ..som jag alltid önskat men ändå så nära stan..och icke att förglömma våran älv Piteälva..som vi ser från våran tomt.. underbart!!Nu är hösten i antågande, naturen håller på att förbereda sig för kyla..Jag har tagit in mina fina krukrosor ..dom får stå inne i köket ett tag ..Sedan får dom vila i relaxrummet..där vi vi håller en tillvardags temperatur på ca: 6-8 grader..

torsdag 24 september 2009

Sida vid sida...

Här i Öjebyn är det vackert väder..just nu är det 12 grader på skuggsidan...men på solsidan värmer det på ganska bra ännu...Den här tomatplantan framför friggebodan har stått ute hela sommaren och den har gett oss många goda tomater...och fler blir det....jag vill bara få fram att tomater växer och frodas och ger oss frukt även om de står utomhus..men mycket vatten vill de ha...Inne i växthuset finns också mycket kvar ännu..jag tar in varje dag..
Vi hämtade hem mor för några timmar.. ..här vilar mina föräldrar sida vid sida en stund....innan det var dax att återvända till Björkebtgården igen.

Mor trivs bra där och hon har det super bra med all den vård hon behöver...Far vill också till äldreboendet ..hoppas han snart får plats där...han är i stort behov av att få hjälp nu....både fysiskt och psykiskt...ja...det är inte lätt att bli gammal och orkeslös....Vi hade bara tid att stanna över en dag denna gång...Kicki skulle jobba ..och Roger hade också förpliktelser att utföra nästa dag....men vi åker upp snart igen..


onsdag 23 september 2009

Meddelande från Alpnaering...

Nu har varorna från Alpnaering kommit...så ni som har beställt hör av er till mig för vidare leverans till er..... Kontakta mig via mail eller telefon ...mvh: Barbro.....vi hörs!!
Vi Tord och jag Var tvungen att byta mobil...för den förra slog över på den finska sändaren hela tiden och det var inte bra.Det måste vara en mobil som man kan välja operatör och det kunde man inte med den förra. På den här bilden ser ni min mor och min man...han försöker lära henne den nya mobilen....Det var roligt att mor orkade komma hem någon timma medan vi var där...Roger och Kicki körde henne med rullstol från äldreboendet till hem......Visar fler bilder i morgon...
I går var vi... Tord, Roger, Kicki och jag och hälsade på mina föräldrar

Vi hämtade hem mor från Björkebygården ...Far hade kokat köttsoppa,...till efterrätt bjöd han på hjortron och glass.... så vi satt alla sex runt köksbordet och åt. Efter maten ville mor vila och sedan var det dags för fotvård , som var Rogers uppgift...

Tord och Kicki var en sväng till Ylitorneå ..bla till Tords fars grav... där Eino Angeria ligger i en av hjältegravarna. Jag får inte glömma att min far hade bakat en så innerligt god sockerkaka som vi senare fikade med en kopp kaffe.

tisdag 22 september 2009

På resa...

Mina bloggisvänner och läsare!!! I dag har jag varit bortrest hela dagen...återkommer med text och bilder i morgon. Önskar er alla god natt!!!

måndag 21 september 2009

En märklig dröm...

Drömde om min avlidna faster Irjas äldsta son och om våran sons äldsta dotter..Jag skulle hjälpa Sara att skaffa mat..hon var hungrig..då tänkte jag att i skolan finns det ju alltid mat... jag har ju jobbat så länge i skolan så jag söker mig dit. Vi bodde på ett okännt ställe ..det var en ganska stor stad...väl framme vid en skola , så möter jag ett fåtal kollegor till mig ..men de var inte så brydda utan gick bara vidare. Jag vandrade runt på den stora okända skolan..sökte matsalen...jag gick igenom stora tomma utrymmen med höga tunga dörrar...jag var lite rädd för att bli inlåst..Jag hittade ingen matsal så till slut gick jag ut från denna enorma skräckinjagande byggnad utan att ha fått någon mat till Sara ...jag tittade på klockan och såg att jag varit borta flera timmar....men jag fortsatte min vandring efrer en för mig okänd gata...viste inte var jag var ...hade gått vilse..jag lunkade upp för en ganska brant backe och när jag kom upp så ser jag Roland ..min kusin med två små barn sittande bredvid honom . Han satt och pratade med två utländska män.. ..jag förstod inte språket..barnen vill dädifrån, så till slut ställde han sig upp och såg att jag stod bredvid honom....Roland kramade om mig och vi fortsatte våran vandring. .. Jag var borta så länge och var orolig att Sara skulle efterlysa mig.... i drömmen kom jag aldrig till Sara med mat... det var en del av min dröm...

söndag 20 september 2009

Söndagkväll....

Det är en härligt fin söndagkväll...fortfarande 12 grader och vindstilla...luften känns riktigt skön där ute. Jag var just och ändrade om lite på belysningspunkterna i trädgården.
Till middagen bestämde vi oss för att grilla hamburgare och fritera egen odlad mandelpotatis...det var supergott med hemmagjord tzatziki som bla. var en av tillbehören ..det är så mysigt att kunna hämta en egen gurka från växthuset och använda den till något gott......I dag har jag planterat om två paprikaplantor i större krukor med mer jord...såg att dom behövde det...ännu känns det som sensommar..skönt!!...och så har vi varit och röstat till kyrkovalet vilket också känns bra..

Kyrkovalet en fin septemberdag...

Ville föreviga Öjeby gamla kyrka sedd från en annan vinkel.
Denna byggnad är ett gammalt häkte...




Jag passade samtidigt på att ta några bilder i närområdet....det är ju så vackert här i gamla Öjebyn.



Nu har vi lämnat våran röst till kyrkovalet , vilket jag anser är våran plikt och rättighet.




lördag 19 september 2009

Lördag

Denna basilika växer som ogräs ....jag har redan gjort många burkar pesto och fler blir det...


Lördag kväll..gynnsamt väder ca:13 grader och vindstilla. Vi har suttit framför TV:n och tittat på bla. postkodmiljonären, Kändisdjungeln och så klart nyheterna . Jag blev lite besviken att Catarina Hurtig..fick lämna lägret i kväll..hon var så söt, kavat och fin på alla sätt..synd men!!.
Alla grannar har tänt sina utelampor och trädgårdsbelysningar, även vi..en del av grannarna sitter i sina inglasade uterum med tända ljus, det ser verkligen mysigt ut..så rofullt. Vi har varit för oss själva hela denna dag och haft det gode skönt...jag lagade lasange till middag , som vi sedan åt i vårat inglasade uterum..till det hade vi min egen pesto och en god färsk sallad. Dagen har varit varm och solig men lite blåsig....min man har klippt gräsmattan och jag har ansat lite i vår trädgård och även i växthuset....tomaterna växer fortfarande och mognar allt eftersom...i dag tog jag även in en gurka från växthuset så i morgon tänker jag göra tzatziki .....Önskar alla mina bloggarvänner och läsare en trevlig avslutning på lördagskvällen..i morgon kommer en ny dag med än så länge oskrivna blad..jag ,du, vi ..fyller våran söndag med det vi önskar och kan....Glöm inte kyrkovalet mina vänner!!

fredag 18 september 2009

Mors nya mobil...


Efter en lite småkylig natt tittade solen på oss här i Öjebyn....men framåt dagen så kom regnet...Jag åkte över till Kicki.. bjöd henne på en enkel middag ..sedan åkte vi till partilagret och Mio. Kicki behövde ett par vindbyxor...bra att ha när hon cyklar till jobbet. .. Själv köpte jag mig ett" gå bort nattlinne".
.......Vi fick höra att mobiltelefonen vi köpt till mor nu slagit över på finska telia sonera...tyvärr kan det bli så i Tornedalen..hon kan inte ringa ut och vi kan ej nå henne...eftersom det slår över på den finska sändaren...inte bra..det blir väldigt dyrt att ringa utomlandssamtal för oss alla. Om mor ska ringa till oss så måste hon slå svenska landsnummret först.......och om vi ska ringa henne så måste vi slå finska landsnummret först. Vi hade inte förstått att kolla mobilen när vi köpte om det gick att välja operatör, det tog vi för givet ....men på den telefonen fanns inte den tjänsten.....så nu har vi varit och köpt en liknande mobil där det går att välja operatör...så nu ska det väl fungera..."Tänk att man lär sig så länge man lever" Vi åker med den nya telefonen så snart som möjligt...hon behöver komunisera med sina nära och kära.....annars kan hon få det lite ensamt där på sitt rum på äldreboendet, speciellt när hon inte nu heller ser att läsa..eller se på TV.
Jag måste bara berätta en helt annan historia om mig själv..........i gårkväll när jag borstade tänderna studerade jag mig lite närmare i spegeln....jag putade med munnen....men jisses vilka rynkor jag håller på att utveckla på överläppen......varför?? ..tänkte jag ...är det skrattrynkor??eller kan det vara för att jag är tornedaling och sagt joooo för många gånger i mitt 67 åriga liv??
hahahaha!!!!hmmmm...vet ej.. skrattrynkor eller jooo rynkor??...spelar ingen roll...jag är iallafall frisk...och det är jag gudomligt tacksam för.

torsdag 17 september 2009

Fyra generationer...Isak!.. krya på dig snabbt..

Här är Isak på väg hem från oss...i bakgrunden står" Mimmi."...som han kallar sin mormor för. Han är alltid överlycklig när han ser henne. Isak är en kavat liten gosse..charmig , söt och glad.
Tänker så mycket på mitt lilla barnbarnsbarn som just nu är inlagd på Sunderbyns sjukhus. Han har så svårt med sitt kisseri..kan ej kissa...vad kan det vara??

Jag är så orolig..önskar att han snabbt får sin diagnos och hjälp så att han inte ska behöva plågas mer lilla söta vännen. Här sitter vi hemma hos oss alla fyra Kicki, Sandra Lilla Isak och jag gammelmormor...

onsdag 16 september 2009

Mor och Far..

Här sitter vi tre hemma och myser .....

Läste en artikel i dagens NSD om åldrigar i Gällivare som inte får leva tillsammans...det finns inte plats för båda på äldreboendet. Efter 61 år tillsammans har makarna skilts åt mot sin vilja. Han har fått plats på ett äldreboende , men inte hon för hon bedöms för att vara för frisk.. Han är 85 år, hon är 81 år och allt de begär är att få vara tillsammans på ålderns höst. PRO:s ordförande i Gällivare strider för paret som nekats en gemensam bostad på ålderns höst.Han säger att det här är människor som gjort rätt för sig och byggt upp samhället. Det är en ovärdig människohantering att inte låta dem bo ihop till sista dagen..vi har råd att kasta pengar på rondeller och gator när det primära är en människovärdig behandling. Han säger också att ett samhälle som inte har råd att ta hand om sina gamla, sjuka och handikappade är inte värt att kallas samhälle. Socialnämndes ordförande Rita Poromaa säger att ...Man kan tycka att de ska ha rätt att bo tillsammans, men alla uppfyller inte kraven enligt socialtjänstlagen....de kan alltid komma in med en ny ansökan........Nu tänker jag vilka kriterier ska uppfyllas för att få plats på ett äldreboende??? För drygt en månad sedan fick min sjukliga åldriga mor 89 år gammal en plats på ett äldreboende...hon trivs bra där och får den vård och omsorg hon behöver...men problemet är att min far 91 år nu bor ensammen i hemmet. Han lider av svår astma och nu på sistone så har han tappat kraften i sina ben..och han har även dålig balans. Han anlitar hemtjänsten för städhjälp och tvätt...samt för handling en gång i veckan...ett larmband har han också ifall något skulle hända. Det är så att han kört bil själv in i det sista men nu kan han inte längre ... han litar inte på sina ben....Han har ramlat flera gånger både ute och inne..hittills har det gått bra MEN....Min far har sökt plats, men fick höra av områdeschefen att det inte är säkert att han uppfyller kriterierna....jag undrar igen ...?? 91 år, lider av svår astma, dålig balans och svaga ben......och längtar efter att få se sin fru efter 69 års samboende.....men han har fått hyra en rulator. Skriv gärna kommentarer...vad ...och hur kan jag hjälpa till....jag bor tjugo mil bort enkel väg och har inga syskon....

tisdag 15 september 2009

Som en högsommardag...

I dag har det varit en mycket varm och fin dag ...nästan som en högsommardag...men Flugsvampparna skvallrar om att sommaren nu går mot hösten...Idag har jag bjudit hem Kicki på lunch, vi fick oss en trevlig pratstund, innan hon ilade vidare. Denna tisdag har jag inte fått så mycket gjort...suttit ute och läst och talat i telefon med Caroline och min mor och far...mao. en slö...lat dag....men det kände jag att jag behövde....Jag har också varit över till grannen med solmogna tomater...det var uppskattat. I kväll bänkade vi oss framför Tv:n..nyheter...Idol..och Andra avenyn....snart söker jag mig till sovrummet ...lyssnar på karlavagnen...tills det är dags att krama om kudden och blunda..


Denna bild tog jag vid piren...jag älskar vatten och stenar..det är så rogivande.

måndag 14 september 2009

Det inglasade uterummet....

I kväll när jag skulle gå och vattna i växthuset....så tro mig , jag tog på mig mina öppna uteskor och känner något kallt och slemmigt mellan två tår...jag kollade omedelbart, det var en stor slemmig snigel...UI...vad äcklig!!! Dom finns då överallt..speciellt när det börjar skymma.
Från växthuset plockade jag in så här mycket tomater i kväll......Vi äter tomater till frukost, lunch och middag..så nu vet ni det..och goda är dom..

Idag har det inglasade uterummet fått sig en ordentlig rengöring....först alla tio rutorna fram och baksidan...rutorna är stora ,nästan från tak till golv....sedan damsugning och till slut vaskning med såpvatten ...oj, vad det lultar gott där nu. Jag bytte gardiner och även matta nu inför hösten....det käns hur bra som helst..äntligen kom jag till skott..det måste vara någon där ute som skickat mig så mycket energi...


tack för det..






söndag 13 september 2009

Piteåälven

Tord ville också vara med på bild....med älven som bakgrund..
Jag och min man gjorde ett besök vid piren med kameran i hand och tog några bilder..över Piteåälven...en fin sensommardag.....Nu i kväll visar termometern endast 7 grader...det blir kallare och kallare...dagarna är fortfarande ganska varma men...nätterna blir kallare och kallare...




Denna söndag har varit fin...Idag har jag tagit hand om gräslök för vinterförvaring...nätterna börjar bli ganska kalla nu ....jag vill inte att nattfrosten ska ta något ätbart ifrån mig...tur att jag har tid att ta hand om allt gott som finns i min trädgård... I dag lagade jag Tacos..och ...tänk att jag hade kvar tacokrydda inköpt från Alpnaering...men snart är den slut, jag har lagat jättemånga taco måltider med denna goda krydda....... och just nu denna månad är den på extrapris, vill bara påminna ifall någon av er vill köpa den goda kryddan.... Varför visar jag Piteälven ? Jo för det första så har jag vuxit upp vid en älv ..nämligen Torneälven och nu bor jag ett stenkast från Piteälven..

lördag 12 september 2009

Betunier behöver ingen jord....


Min man skulle ut och handla på förmiddagen i dag.., han gick ut garagevägen...han kom in igen och ropade till mig du måste komma och titta vilka vackra blommor som växer framför garageporten....ja ja ..det är väl panser.. för panser har vi lite här och där.....nej sa han!! titta här... vem har planterat i småsten....vet ej sa jag , men jag tog fram min kamera och föreviga dem ..inte klokt vad livskraftiga dom måste vara.....Förövrigt har denna lördag varit helt positiv på alla sätt..vackert väder soligt och varmt....Idag har jag också bundit upp mina två klängroror som jag planterade i sommar....dom har vuxit något kopiöst...På eftermiddagen har vi bastat och det var skönt som vanligt... . och till middag lagade jag Kinagryta, det var gott...... Om någon av er där ute som besöker min blogg vill ha receptet så sätter jag gärna ut den på bloggen.. skriv i så fall på min kommentar..........Vi har också varit till piren och tittat på Piteälven......bilderna får ni någon annan dag....nu ska jag se på TV. Önskar er alla en trevlig lördakväll...

fredag 11 september 2009

Här är min mor i samtal med en god sköterska som heter Eija...mor verkar bara mysa...hon är så väl omhändertagen...och för mig känns det skönt.. hon är verkligen mer än värd det , min kära goa mysiga mor..










Här är en fin bild som säger mer än tusen ord på min mor och hennes mentor Kristina...ömhet och känsla...på äldreboendet på Björkebygården i Hedenäset.. Tack snälla för att ni finns!!!


Fredagen har förflutigt normalt... som vanligt har vi , min man och jag varit och handlat på coop här i Piteå...och senare på kvällen så grillade vi ..Tidigare på dagen hade jag ett samtal med områdeschefen på äldreboendet i Övertorneå...det handlade om en del praktiskt som måste ordnas..Mamma trivs så bra på Björkebygården ...men nu väntar hon på att min pappa...hennes man också får en plats där ..och att de i livets slutskede ska få bo tillsammans under samma tak.....Jag hoppas och ber.. min pappa kommer inte att klara sig själv...91 år ...han måste få komma under samma tak som mamma och få den hjälp som en 91- åring behöver....vill gärna få kommentarer..

torsdag 10 september 2009

Änglavakt med lyckligt slut......och babykläder..



Jag och Kicki gick till Ålens... där hittade jag en massa fina babykläder ..till våran dotter Carolines andra baby.....och en måttsticka till Wilmer
Kul för syskonen att kunna mäta sig och jämföra sina längder...

Idag har jag och min man strosat på stan...medan vi var där så ringde min mob...det var vår dotter ...hon frågade om hon och jag skulle ta en tur på stan... så eftersom vi redan var där så bestämde vi oss att träffas på busstationen.............Men innan jag och Tord kom fram till busstationen..så kom en pojke cyklande i hög hastighet över ett övergångsställe.....varken jag eller Tord hann reagera vi såg honom inte han cyklade så fort....även om man kör bil sakta i staden...bilens vänstra framsida träffade pojkens cykel...vi chokades bägge två ..för vi hörde bara en smäll..och hann se att en cyklist blev träffad av våran bil..där ser jag pojken ligga på gatan ..Tord gick omedelbart ut och kollade hur han mådde....Jag skyndade också ut och frågade om jag skulle ringa efter ambulans...men pojken steg upp chockad förståss på darrande ben...nej nej sa han...Tord frågade om han eventuellt brutit något ben... Tord kände på honom och kramade om honom....nej sa pojken...han tog sin cykel och fortsatte med skrubbsår i näsan och även kring munnen , vid det laget så hade vi en kö av bilar och bussar efter oss...Herre Gud vad hemskt det var... När vi till slut träffade Kicki på busstationens parkering ...berättade vi om olyckan...vi var så chokade båda två.........men medan vi berättar för Kicki så ser vi pojken med sin brokiga rygga intill busstationen och titta på när kompisarna åker skateboard i en ramp som finns där....Nu tänker jag på honom ..men kom inte på att fråga vad han hette..synd, annars skulle jag ha ringt upp honom nu.





Här är en del av kläderna jag köpt till den lilla nykommlingen...jag väntar..och väntar...mysigt att bli mormor än en gång...


onsdag 9 september 2009

Mörka kvällar och tankar från mig...















Vädret hittills i dag har varit väldigt lynnigt. På morgonen sken solen så jag satte mig ute för att läsa PT....jag fick en en riktigt sommar skön känsla....men bara ett litet tag, för bara lite senare blev himlen alldeles svart och det började blåsa ...och snart kom regnet...för att en liten stund senare bli sommarvarmt med sol och värme igen....lite galet väder i dag..





I går kväll när jag lagt mig för natten så tänkte jag, Varför finns det så många kuddar att välja mellan??Jag är kräsen då det gäller kuddar.. den får inte vara för hård, inte för mjuk, inte för hög och inte för låg...Hur ska jag välja rätt? Jag har provat många ..köpt lite här och där..nu i kväll provar jag en IKEA kudde som ska vara lämplig för mig som ligger på sida...och eller på rygg....och så finns det kuddar med så många olika fyllningar...jisses vad svårt det är.Måste jag inhandla alla dessa olika för att testa?? Tyvärr har jag ej plats för så många kuddar i mitt hem...varför finns det ett sååå stort utbud?? snart badar jag i kuddar...det var några tankar som snurrade i mitt huvud.

tisdag 8 september 2009

Min tisdag...

Våran grannes katt Igor kom på besök i dag...han är så söt och fin och go....en riktig kelkatt .Han är så vacker med svart svans och svart runt öronen ...
...I dag har det varit soligt och fint förutom att det blåst lite väl mycket..Halva min dag har jag ägnat mig åt att först plocka vinbär ...sedan koka vinbärsgele...och blandsaft av rödavinbär och rabarber...Eftersom det verkar vara ett dåligt bärår i skog och mark ,så är det ju bekvämt att ha några goda bär att ta hand om på nära håll..