torsdag 4 juni 2009

Klockstapeln


Den resliga klockstapeln byggdes senare än kyrkan,den blev färdig år 1773. I klockstapeln hänger tre klockor...storklockan, mellanklockan och lillklockan. Mellanklockan som blev gjuten år 1686 kallas också för Ryssklockan därför att den varit med om en hissnande historia. 1716 härjade ryssarna i dessa trakter av Tornedalen och när de drog sig tillbaka tog de församlingens kyrkklocka.
Då klockan försvunnit så fantiserade folk om att klockan skulle ha gått genom isen ner på älvbotten, där den ljöd vid vissa speciella tillfällen....170 år senare får församlingsborna beskedet att klockan hänger i Strelna slottskapell vid S:t Petersburg. Församlingens styrande gör en anhållan genom landshövdingen till storfursten Konstantin Nikolajevitj att få köpa tillbaka klockan. I juli 1885 kommer en försändelse per båt till Haparanda och vidare till Hietaniemi. I försändelsen ligger klockan, omvirad av blommor som en gåva av storfursten......Så nu hänger alla tre klockorna i klockstapeln vid Hietaniemi kyrka.

1 kommentar:

  1. Men mamma vad du är påläst.....och det är ju så intressant...men det är klart det ska ju vara du till att känna till sånt där..du är så duktig.
    Ser fram emot din goda smörgåstårta.........jag var & köpte väskan åt Sandra..
    Kramisar

    SvaraRadera